Koarnwerter hikkespringers

Koarnwerter hikkespringers


'Hikkespringers' was eertijds de bijnaam van de Cornwerders. Dit was te danken aan een drietal hekken die men moest passeren voordat de kerk bereikt kon worden. De grond waarop een groot deel van de huidige Dorpsweg ligt behoorde bij de drie voorbij de kerk liggende boerderijen. Deze boeren gebruikten de hekken als veekering.
De oude toegangsweg naar het dorp lag aan de noordkant van de opvaart. Toen aan de noordzijde van de straat meer huizen werden gebouwd, werd de toegangsweg vanaf de zeedijk verlegd en verdwenen, na ingrijpen van de gemeente, de bewuste hekken.

Op de foto uit begin 1900 zijn ze al niet meer aanwezig. Rechts de herberg van Sikke Volbeda, die ook deze ansicht uitgaf. Zoals het een goede herberg betaamde had ook Volbeda's localiteit een 'Trochreed', helemaal rechts op de prent met plaats voor een aantal paarden. Willem Hiemstra zette de uitspanning voort, zijn opvolger sloot al snel de tapperij en startte in 1937 een wagenmakerij in het pand. Onder verdachte omstandigheden vatte het daarop vlam en brandde tot de grond toe af. Het werd niet herbouwd. Later werd de dader ook in verband gebracht met eerdere dubiueze branden, o.a. die van de Houwpleats.

uit: Fan de Grutte toer en de Lytse bal, 50 Jier Keatsferiening "Meininoar Ien", Koarnwert - O. Gielstra - juni 2008.

 

 

 

Reageren