WON 47 oud Histoarysk Wurkferbân Wûnseradiel
 
Maart 1940: Er mocht nog één week op snoekbaars gevist worden. Haven en een groot deel van het kanaal lagen echter dichtgevroren. Besloten werd met een aantal kotters een doorgang te forceren. Voorop het smalste schip van de vloot de WON 10, in het midden de WON 47. Vier schepen slaagden in de poging. Toen de kleinere schepen en de houten botters wilden aansluiten sloot het ijs zich weer en was er geen doorkomen aan. De vier kotters konden ook niet terug en weken uit naar Wieringen. Vandaar uit werd er goed gevangen al bleek later dat de aktie niet nodig was geweest. De regering gaf de vissers aan de westkant van het IJsselmeer toestemming twee weken langer op snoekbaars te vissen.                           (foto's Hein Faber) 
 
 
 
De WON 47 met ''oorlogskleuren'' in de Makkumer geul. Omstreeks 1943 werd men verplicht de nederlandse driekleur groot op de boeg te schilderen. Zodat zowel Duitse als geallieerde piloten wisten dat men met vissersschepen te doen had.
 
 
Vislossen aan het Vallaat bij de vishandel en rokerij van de Gebr. Van den Berg.
 
 
 
 
v.l.n.r. Pieter Poepjes, Jurjen Poepjes, daarachter viskoopman Reyt uit Sneek, Harmen Faber, Epi van der Kooy, ? en Siebe Poepjes.                                                                                                                                                (foto: Hein Faber)
 
 
De bemanning van de WON 47 v.l.n.r. Pieter Poepjes (met bril), Siebe Poepjes, Harmen Faber en Epi van de Kooi. Met schepnet Jurjen Poepjes. Zittend op de achtergrond viskoopman Reyt uit Sneek, die per fiets zijn koopwaar kwam halen. Het scheepje links is van de Vollenhover viskoopman Jonkman bijgenaamd ''Slingertje'' (mogelijk de man met hoed). ''Slingertje'' voer het liefst in dikke storm met volle bunnen. Met pijp en schipperspet Ruurd van der Kooi.                                               (foto: Hein Faber)
 
 
Makkumer haven omstreeks 1939. V.l.n.r. Epi van der Kooi?, Harmen Faber en Jan van der Laan? Op de achtergrond het opgespoten deel van de Zuidwaard. Duidelijk zichtbaar is de stenen dam die ooit ter bescherming van de beide Makkumer sluizen werd aangelegd. Tot 1949, toen scheepswerf Amels naar de Waard werd verplaatst was dit het domein van de vissers.
 
 
 
Harmen Faber en Pieter Poepjes
 
 
Aanjaken hoekwant. v.l.n.r. Siebe Poepjes, Jurjen Poepjes, Pieter Poepjes en?
 
 
Spieringvangst. Van links naar rechts: Akkie Poepjes (dochter van Siebe), Pieter Poepjes. Rechts met donkere trui, bretels en zwarte pet Siebe Poepjes.                                                                                                             (foto: Coby Westerhof)
 
 

Index pagina

Vorige pagina

 

Histoarysk Wurkferbân Wûnseradiel